Procedure schooladvies Leerlingen in groep 8 van de basisschool maken sindsschooljaar 2023-2024 al in februari een doorstroomtoets. Ze moeten zich dan eind maart aanmelden voor de middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau. Om tot een schooladvies te komen, volgen wij de kernprocedure zoals die is vastgesteld in Amsterdam vanaf eind groep 7. Via een elektronisch systeem (ELK) vindt uitwisseling plaats tussen basisscholen en middelbare scholen.
Wanneer Wat Groep 7 einde schooljaar Doorstroomperspectief
Groep 8 tussen 10 januari en 31 januari Voorlopig schooladvies
Groep 8 eerste twee weken februari Doorstroomtoets
Groep 8 uiterlijk 24 maart Definitieve schooladvies
Groep 8 tussen 25 maart en 31 maart Aanmelden voor middelbare school
Wat voor advies krijgt mijn kind in groep 7? Eind groep 7 wordt het doorstroomperspectief van uw kind met u besproken tijdens het oudergesprek. Voor het doorstroomperspectief gebruiken wij de adviezen die voort komen uit ParnasSys en CITO Leerling in Beeld.
Wanneer krijgt mijn kind een voorlopig advies? In groep 8 wordt tussen 10 en 31 januari het voorlopig schooladvies gegeven. Het voorlopig advies wordt gezamenlijk bepaald door de leerkrachten van groep 8, de intern begeleiders en de directie. Hierbij wordt het doorstroomperspectief dat eind groep 7 met u besproken is ook meegewogen. Daarnaast kijken de leerkrachten en intern begeleiders naar toetsresultaten, werkhouding, sociaal-emotionele ontwikkeling, gedrag en motivatie.
Wanneer krijgt mijn kind een definitief advies? Wanneer wordt het schooladvies heroverwogen?
Wanneer hoeft mijn kind geen doorstroomtoets te maken?
In dit geval hoeft uw kind dus geen doorstroomtoets te maken. Uw kind krijgt alsnog een goed onderbouwd schooladvies, maar de doorstroomtoets speelt daar geen rol in. Wat is mijn rol hierin als ouder? Maak als ouder concrete afspraken met de leerkracht en spreek verwachtingen uit. Wat vindt u een passend advies voor uw kind en waarom? Waar moet uw kind het komende schooljaar aan werken om dat niveau te behalen? En is dat realistisch? Dit zijn vragen die u tijdens tien-minutengesprekken in groep 7, en ook al in groep 6, kunt stellen. Wat als u het niet eens bent met het schooladvies? Wordt het advies toch niet bijgesteld en bent u het hiermee oneens, dan kunt u een klacht indienen bij de klachtencommissie. Deze commissie toetst of de school het basisschooladvies zorgvuldig heeft heroverwogen en adviseert alleen om het advies bij te stellen als het overduidelijk onjuist is (Bron: Onderwijsgeschillen). Blijft het basisschooladvies gehandhaafd, terwijl u denkt dat uw kind meer aankan? Dan kunt u voor een school met een brede brugklas kiezen. In een brede school/brugklas worden meerdere niveaus aangeboden, waardoor uw kind de mogelijkheid heeft om naar een meer theoretisch niveau op te stromen, zonder van school te hoeven wisselen. Overstap naar de middelbare school Wanneer meld ik mijn kind aan op een VO-school? Wat doet de school om kinderen te helpen bij de overstap naar de middelbare school?
Kwaliteitszorg schooladvies Om ervoor te zorgen dat we de best passende adviezen geven, doen we het volgende:
|
Contactgegevens |